About Hans Appenzeller

about-header
 
Hans Appenzeller is al tientallen jaren bekend vanwege zijn sieraadontwerpen. Daarnaast organiseerde hij ook enkele tentoonstellingen.

Een reis door de tijd
Hans Appenzeller (1949) opent na zijn opleiding aan de Rietveld Academie, samen met Lous Martin, in 1969 de eerste Nederlandse sieradengalerie: ‘Galerie Sieraad’ in Amsterdam.Naast zijn eigen werk zijn er sieraden te zien van twintig Nederlandse ontwerpers en organiseert hij tentoonstellingen van ondermeer Art Deco sieraden. In de woelige jaren zestig toont Galerie Sieraad steeds de nieuwste ontwikkelingen met wisselende tentoonstellingen naast de vaste collectie. Appenzeller maakt sieraden van aluminium en rubber, steeds met draagbaarheid als uitgangspunt. Zo ontstaat de ‘klaparmband’, waarbij de flexibiliteit van de pols voor de sluiting zorgt.

In 1974 opent Appenzeller zijn eigen winkel. Hij blijft de toepasbaarheid van zijn sieraden benadrukken. Met ‘catwalk shows’, maar ook met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum, samen met kledingontwerper Jan Aarntzen. De winkel verhuist in 1975 naar de Grimburgwal in hartje Amsterdam. Hans gaat in 1983 in New York wonen en opent daar winkels op Madison Avenue en West Broadway in Soho. Maar winkels op twee continenten is een zware belasting en tijdrovend. Om meer tijd te kunnen besteden aan ontwerpen, het allerbelangrijkste voor hem, keert hij in 1991 terug naar Amsterdam. Op Grimburgwal 1 in Amsterdam toont Appenzeller een overzicht van zijn ontwerpen. Sommige ontwerpen uit het verleden, de oudste dateert uit 1969, zijn hier nog steeds te koop, maar ook nieuwe ontwerpen zien regelmatig het licht. De winkel is gevestigd in een prachtig gebouw uit 1932 van de Nederlandse architect van Kempen. Het winkelinterieur is ontworpen door Wim de Vos.