Pour Vous Beauté

Soms maakt iemand in zijn of haar leven een reis die een keerpunt betekent. Dit keer het verhaal van sieradenontwerper Hans Appennzeller. Voor hem heeft reizen een totaal anderere betekenis dan voor de meeste mensen. Het is nooit vakantie, maar heeft altijd met werk te maken.

“Bij mij is het alles of niets. Een dagje Antwerpen of negen jaar New York.” Sieradenontwerper Hans Appenzeller -twee meter, wit haar- vertelt in een Amsterdams café over zijn ‘buitenland’. In 1969 begon hij met enkele andere vormgevers de vooruitstrevende galerie Sieraad, waarvoor ze sieraden ontwierpen die zowel wat materiaal (plastics, stof) als design (compleet onconventioneel) betreft totaal anders waren dan wat ooit in deze sector was gedaan.

Gingen sommigen van hen later de kant van de Kunst met een grote K op, Appenzeller koos voor een meer commerciële benadering, opende een eigen winker en keerde terug naar het standpunt dat een sieraad toch in eerste instantie is bedoeld om gedragen te kunnen worden, dus dat de extreme kant van het pure design wat moest worden afgezwakt.

Nog steeds, ruim vijfentwintigjaar later, is hij in ons land eigenlijk de enige die de gulden middenweg tussen kunst en commercie heeft weten te vinden zonder aan beide teveel concessies te doen.

Vrijheid
“Ik zat in hartje Amsterdam, op de Grimburgwal (waar ik trouwens nog steeds mijn winkel heb), maar was voortdurend bezig met New York. Hele knipselmappen maakte ik van die stad; een enorme aantrekkingskracht ging daar vanuit.