Colour

In het begin van mijn carrière heb ik gekleurd perspex toegepast. Dat is natuurlijk een kwetsbaarder materiaal, dus voor sieraden die lang mee moeten gaan is het niet zo geschikt. Bovendien is er voor het maken meestal veel arbeid nodig, en de daaruit voortkomende prijs is vaak niet passend voor een ‘plastic’ sieraad.

LEES MEER OVER COLOUR >>

Na enkele tentoonstellingen bij galeries in New York vanaf 1974 was de uitdaging groot om er een eigen winkel te openen.

In 1983 werd de eerste van de twee winkels in new York geopend, op Madison Avenue. Ik werd geconfronteerd met de cultuur en het verwachtingspatroon van een hele nieuwe klantengroep. Ik leerde toen dat de Amerikanen drie soorten sieraden onderscheiden: Fine Jewelry, Art Jewelry en Costume Jewelry.

Vanwege de locatie op Madison Avenue wilde ik een nieuwe benadering van wat ze daar noemen ‘fine jewelry’ presenteren. Daarvoor was het absoluut noodzakelijk om meer dan tot dan toe gebruik te maken van edelstenen. Maar dan wel op een bijzondere manier gezet. Zodanig dat de zetting en het sieraad een geheel vormen met de steen of stenen. Een voorbeeld is de ‘triplicaat ring’, die steeds met andere stenen en variaties wordt gemaakt. De zetting is de ring, dus geen steen in een zetting bovenop op ring. Toen ik dat eenmaal in New York gepresenteerd had, liet ik het ook in de winkel in Amsterdam zien. Het Nederlandse publiek reageerde ook enthousiast op de stenen en de kleuren. Tot mijn verrassing waren de sieraden met stenen, ontwikkeld voor New York, ook in Nederland een succes.