Flexible

Metaal is hard en een lichaam zacht. Metaal kan soms buigen of veren, maar om het soepel te maken, zodat het net zo lekker aanvoelt als een kledingstuk, is een ingreep nodig. De eerste jaren heb ik vooral van de vering van metaal gebruik gemaakt, en onderdelen ontworpen die kunnen bewegen. Rond 1983 ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om metaal een textiel-achtige flexibiliteit te geven, om het nog prettiger te laten aanvoelen op de huid.

LEES MEER OVER FLEXIBLE DESIGN >>

Het uit de middeleeuwen bekende ‘maliënkolder’ bestaat uit in elkaar grijpende ringetjes, en is net zo flexibel als een lapje stof. Maar er zijn andere weefsels die mooie effecten geven, en soms in een richting flexibel zijn, maar in de andere richting stijf. Als de banden van een tank.

Dit functioneert prima als het om armbanden en ringen gaat. Voor colliers is meestal een golvende werking noodzakelijk omdat het niet puur cilindrisch om de hals moet hangen. Soms is het materiaal buisvormig, als een koord, en dan is een totale flexibiliteit noodzakelijk. Het is een terugkerend gegeven, door de jaren heen. Hard metaal in een zachte vorm veranderen, die prettig aanvoelt en zo draagbaar mogelijk is.