Linear

Een lijn is een sierlijke toevoeging die het lichaam benadrukt. Rechte lijnen, gebogen lijnen, grafische lijnen en lijnen in de ruimte. Met het doel een sierlijk accent te zijn voor de drager.

De Lineaire Collectie van 1981 bestond uit armbanden, ringen en broches die uit cirkelvormige bestonden.. Soms elkaar kruisend, met dubbele of driedubbele loups. De veerkracht van de  metalen draad was nuttig om een armband zo klein mogelijk te maken. Door de vering kon de armband over de hand worden gedrukt.

LEES MEER OVER LINEAR DESIGN >>

De veerkracht van lijnen van metal was het uitgangspunt voor de Draai en Zwaai Collectie uit 1982. Daar waren steeds twee standen mogelijk: open en gesloten.

Metaal is in principe hard en stijf. Om dit aan te passen aan het lichaam heb ik oplossingen gevonden om langere lijnen te kunnen gebruiken in sieraden.

In 1997 heb ik een collier ontworpen, het Buisjescollier, dat optimaal flexibel is.. Het valt vloeiend om de hals, terwijl de ketting die daarvoor zorgt helemaal onzichtbaar is. Dit bestond uit rechte buisjes, die door de ketting optimal flexibel kunnen bewegen. Een volgende stap was een collier van gebogen onderdelen , het Gebogen Lijnen Collier, 1998,  zodat er vele variatiemogelijkheden ontstonden om het te dragen. Het Kwartjes Collier, ook uit 1998, was een combinatie van een collier en een armband in een.

In 2005 heb ik daar nog een variatie op ontworpen, met vertakkingen, waardoor er een natuurlijke tak vorm ontstond.

In 2011 heb ik de ‘Bamboe Armband’ ontwikkeld. De naam is gebaseerd op de veerkracht  en de segmenten van bamboe. Dit is eigenlijk een vervolg op de Lineaire Collectie van 1981, maar dan flexibel verend. De basis van dit ontwerp bestaat wederom uit buisjes met een interieur dat een andere eigenschap toevoegt. Dit keer geen flexibiliteit door een ketting, maar vering door een kern van verenstaal. Hierdoor kan de bolvorm worden platgeknepen, kan de hand er makkelijk doorheen, en veert hij weer terug in de bolvorm. De buis segmenten, die de indruk van bamboe wekken, zijn ook flexibel als bamboe. De vormverandering van de kruisende lijnen die plat gedrukt kunnen worden door erin te knijpen maakt het tot een conversation piece. De lijnen van de sieraden zijn van vast via verend naar flexibel geëvolueerd.