Models

Mijn sieraden zouden eigenlijk op een lichaam moeten worden gefotografeerd. Ze zijn bedoeld om gedragen te worden, niet voor een vitrine. Om die rede heb ik midden jaren zeventig verschillende sieraden shows gepresenteerd. Waarvan een in het Stedelijk Museum, met kleding van Jan Aarntzen, gecombineerd met een tentoonstelling in het museum. Door de jaren heen zijn er veel producties voor bladen gemaakt, zoals Avenue.

LEES MEER OVER MODELS >>

Fotografen als Boudewijn Neuteboom en Erwin Olaf hebben prachtige foto’s gemaakt. Een foto productie op model is wel een kostbare onderneming, vandaar dat ik er niet altijd gebruik van heb kunnen maken. Model, visagist, stylist, fotograaf, er komt veel bij kijken om het goed te doen. Vanwege mijn grote belangstelling voor fotografie, ik verzamel op bescheiden wijze foto’s, is het wel een groot genot voor me om een sieraad ontwerp tot een totaal beeld te zien groeien.

Toen ik 20 jaar als sieraden ontwerper bezig was in 1989, heeft Willem Diepraam een groot aantal van mijn klanten in Nederland en New York gefotografeerd. Bij ieder portret schreef de klant een persoonlijke ervaring met het sieraad. Dit is gepubliceerd in het boekje Hans Appenzeller 20 jaar.

In dit geval zijn de modellen de echte gebruikers van de sieraden, geen professionele modellen. Voor foto’s die bedoeld zijn voor publicatie worden meestal fotomodellen gebruikt. Dat kan er heel mooi uitzien, maar de echte band met het sieraad ontbreekt meestal. Bovendien is de keuze van het type model ook bepalend. Je wilt natuurlijk dat een klant zich er in kan herkennen.

Fotografen waar ik mee heb gewerkt zijn o.a.: Boudewijn Neuteboom, Duane Michaels, Erwin Olaf, Ralf Mitsch, Edwin Walvisch, Victor Bergen-Henegouwen, Annemarieke van den Broek, Wouter Vandertol, Miep Jukkema, Maarten Schets, Willem Diepraam, Jan van der Horn